Processen ved nybyggeri og hvordan 3D printning kan hjælpe dig

Byggeprocessen ved et nybyggeri kan godt være kompliceret, der er mange trin man skal igennem, og der skal træffes mange beslutninger. Vi har skrevet lidt omkring den typiske proces ved et nybyggeri, og hvordan vi kan hjælpe dig ved nogle enkelte trin.

Ovenstående er ikke en præcis fremstilling af byggeprocessen, da den også kan variere mellem typehusfirmaer, men det giver dig en god idé om hvad man typisk skal igennem ved et nybyggeri. Byggefirmaerne kan bedre beskrive deres specifikke proces, eksempelvis har hybel og milton begge beskrevet deres processer på deres hjemmeside.

1. Drømmen om et nyt hjem

Det allerførste skridt er at drømmen om et nyt hjem starter. Her begynder man typisk at kigge på udstillingshuse, danne sig en holdning omkring de forskellige byggefirmaer samt se sig om efter en grund.

Man suger meget inspiration til sig i denne fase, og får de første idéer, til hvad ens nye hus skal indeholde.

2. Økonomien

Dernæst kommer de mere praktiske spørgsmål, hvor man bl.a. skal snakke med banken omkring ens budget. Her begynder man lille så stille at få en bedre fornemmelse for, hvad der er realistisk. Det er en god idé at begynde at prioritere ens ønsker, da der desværre sjældent vil være råd til at få dem alle opfyldt.

3. Valg af byggefirma

Dernæst skal man overveje hvilket byggefirma man gerne vil bygge med. Typisk er det en god idé at snakke med flere byggefirmaer. Man får både inspiration gennem dette og kan bedre bedømme fordele/ulemper mellem dem.

4. Husets overordnede rammer fastlægges

Som en del af dialogen med diverse byggefirmaer kommer man typisk til at lave sin plantegning. Når man vælger byggefirma og plantegning, vil der typisk være en kontrakt, der skal underskrives. Her kan det være en idé at involvere end advokat og/eller en byggesagkyndig. Disse kan hjælpe med at sikre kontrakten indeholder alle de nødvendige elementer. En byggesagkyndig kan samtidig være involveret i selve byggeprocessen, og være med til at sikre jeres hjem lever op til diverse tekniske standarder.

Hvis du gerne bedre vil forestille dig dit kommende hjem, kan vi printe dig en 3D version af din plantegning. Denne kan du selvfølgelig også have til at stå fremme, når hele processen er overstået.

5. Valg af materialer

Når plantegningen er færdig (og i har en byggetilladelse), vil i typisk skulle til at beslutte hvilke materialer i gerne vil have i jeres hus. Dette betyder at i nu skal have møder med diverse underleverandører såsom en elektriker og køkkenfirma.

6. Huset bliver bygget

Nu bliver huset bygget og i kan gå og følge med i selve byggeprocessen. Det kan som sagt være en idé at involvere en byggesagkyndig til at overse de tekniske elementer i byggeprocessen.

Selve byggeprocessen variere meget med valget af byggefirma. Eksempelvis udlevere nogle byggefirmaer en byggenøgle, så man kan følge med i hele byggeprocessen, mens andre ikke gør.

7. Gennemgang når huset er færdig

Når huset er ved at være færdig har man typisk en såkaldt foraflevering cirka 2 uger inden den forventede aflevering. Her gennemgår man huset for fejl og mangler. Det samme sker ved den faktiske aflevering.

Derudover afholder man en 1 års gennemgang (og potentielt set også en 5 års gennemgang) for såkaldte "skjulte fejl og mangler". Dette er ting man ikke kan se ved selve aflevering som f.eks. sætningsrevner i malingen, der typisk viser sig efter nogle måneder.

Man kan selvfølgelig også få en plantegning i 3D når det hele er veloverstået, hvis man gerne vil have et minde og unik pyntegenstand.