PLA på et blad

Hvad er PLA?

Polylactic acid (forkortes PLA) er en type plastik, der er blevet meget populært bl.a. fordi det kan produceres billigt af genanvendelige ressourcer såsom majsstivelse (og altså ikke petrolium/oile, som normalt plastik). Plastiktyper der er produceret ud fra biomateriale (såsom PLA) er også kendt som bioplastik. I 2010 var PLA den anden mest brugte bioplastisk i verden (målt på volumen). Det er dog det mest benyttede materiale indenfor 3D printning.

PLA er også populært fordi det kan benyttes til produktion af mange forskellige ting. Udover 3D printning bliver det også brugt til fremstilling af:

  • Plastik flasker
  • Bionedbrydelige medicinske enheder (såsom skruer og plader, der forventes at blive nedbrudt indenfor 6-12 måneder)
  • Prototyper indenfor pharma og andre industrier

PLA har et lavt smeltepunkt på omkring 160 °C, hvilket gør det ideelt til 3D printning, da man ikke skal bruge særlig meget energi på opvarmning i produktionsprocessen. Det har dog samtidig også den ulempe at den kan begrænse brugsmulighederne, da der vil forekomme deformationer i produktet, hvis man benyttede det i eks. en ovn.

Hvordan bliver det fremstillet?

Som tidligere nævnt er PLA fremstillet ud fra genanvendelige og naturlige ressourcer såsom majs. Stivelsen i majs er udvundet fra planter og lavet om til dextrose ved at tilføje enzymer. Det bliver derefter omdannet til mælkesyre ved brug af mikroorganismer, som til sidst kan laves om til PLA. Denne proces resulterer i at PLA ligner petroleums baseret plastik på et molekylært niveau.

Det er meget positivt at PLA er fremstillet af genanvendelige ressourcer, da traditionelle produktionsmetoder af plastik benytter oile, som jo er en begrænset ressource. Men der rejser selvfølgelig et spørgsmål om man skal bruge mad til at fremstille plastik istedet for at bruge det til at brødføde verdensbefolkningen. 

Er det så miljøvenligt?

Selvom der elementer af "greenwashing" er PLA bionedbrydeligt og derfor et skridt i den rigtige retning væk fra plastik fremstillet af olie. Udover at være plantebaseret udleder produktionen af PLA også markant færre drivhus gasser og bruger meget mindre energi i produktionsprocessen.

Betyder det at man så bare kan smide det i naturen uden omtanke?

Bionedbrydelig skal ikke forveksles med kompostbar, da der vigtige forskelle på disse 2 definitioner og de bliver ofte misforstået. Et bionedbrydeligt materiale kan blive nedbrudt under visse betingelser. PLA kan blive 100% genanvendt, hvis det bliver inkluderet i genbrugssystemet. Selvom det er betegnet som bionedbrydeligt, bliver det kun nedbrudt i naturen under de rigtige forudsætninger og bliver eksempelvis kun delvist nedbrudt over en periode på 6 måneder ved en temperatur på omkring 60 °C. Det kan dog brændes og producere kun kulstof, ilt og brint ved forbrændingen

Så man kan altså ikke bare smide det i naturen og have god samvittighed. Det bedste er stadig at inkludere det i genbrugssystemet.

Hvorfor bruger vi det hos WeShape?

Hos WeShape benytter vi PLA i vores produktion pga.:

  • Det er mest miljøvenlige alternativ. Selvom det langt fra er et naturprodukt, er det stadig bedre for miljøet end traditionel plastik.
  • Derudover er der også nogle praktiske fordele ved PLA bl.a. at det har en relativ lav smeltetemperatur, hvilket er en fordel i printprocessen
  • Det er relativt billigt, hvilket betyder at det også er billigere for vores kunder
  • Det er et pålideligt materiale, da der har været en høj benyttelse af PLA i en lang periode. Dette har betydet, at der er blevet investeret massivt i at lave høj kvalitets PLA, hvilket giver gode og stabile prints i en 3D printer.
Er det noget du kan støtte op om? Så tjek vores produkter og se om du eksempelvis står og mangler en Mandalorian headset holder eller nogle ophæng/beslag til dine smart home produkter.